Edustus, Kolmonen

FC Santa Claus AC - SoPa

Keskuskenttä, Rovaniemi TN

Santa ja Roin iso keskuskenttä liikaa Sopalle

Sodankylän pallo aloitti kautensa miesten Kolmosessa lauantaina Rovaniemen keskuskentällä FC Santa Claus AC:ta vastaan. Alun perin ottelu oli tarkoitus pelata Susivoudin kentällä mutta siellä lumitilanne oli vieläkin pahempi kuin Sodankylässä. 40 cm lunta kentällä saattaisi olla liikaa jopa hankijalkapalloilijoillekin. Vaikka vappuviikonlopun lähes ainoat auringonsäteet saatiin juuri lauantaina, olivat ennakkoasetelman sodankyläläisille hankalat. Perinteisesti iso keskuskenttä on tuottanut Sopalle hankaluuksia ja lisäksi tämä oli ensimmäinen kerta talven jälkeen, kun pelaajat pääsivät ottamaan tuntumaa tekonurmeen. Vastustaja puolestaan oli harjoitellut läpi talven hallissa Veikkausliigassakin valmentaneen Vesa Tauriaisen johdolla.

Lauantain otteluun Sopa sai jalkeille 14 kovanluokan pelimiestä sisältäen kaikki kolme uutta pelaajahankintaa (O. Muttonen, A. Brazil, P. Holm), jotka pelaaja-valmentaja Jake Suopanki oli heti nostanut aloittavaan kokoonpanoon. Näyttöjen vähyydestä huolimatta kaikki kolme pelaajaa osoittivat olevansa aloituspaikan arvoisia ja suuria vahvistuksia joukkueelle kesää ajatellen.

Ottelun alussa oli selvästi nähtävissä, että Sopa vasta totutteli ”uuteen” alustaan. Pallot hieman pomppivat ja syöttötarkkuus ei ollut parhaasta päästä. Pikku hiljaa Sopa pääsi kuitenkin peliin mukaan ja palloa saatiin pidettyä hallitusti omalla joukkueella vaikka pallonhallintaprosentit olivat kuitenkin Santan eduksi. Kumpikaan joukkue ei kuitenkaan saanut luotua kovin vaarallisia tilanteita.

16 minuutin kohdalla Olli Muttonen sai keskikentällä pallon ja onnistui syötöllään puhkaisemaan Santan puolustuslinjan. Pystypalloon ehti ensimmäisenä 10-paikalla pelannut Suopanki, joka pääsi tilanteessa yksin läpi. Suopanki sijoitti pallon varmoin ottein maalivahdin jalkojen välistä verkon perukoille ja Sopa siirtyi 0-1 johtoon.

Maalin jälkeen ottelu jatkui entisellään. Santa piti enemmän palloa, muttei saanut kulmapotkuja pahempia paikkoja, kun Sopa puolestaan sai tilanteensa vastahyökkäyksistä. Jo 32 minuutin kohdalla Santan valmennusjohto kyllästyi omaan tehottomuuteensa ja teki ensimmäisen vaihdon, joka selvästi piristi joukkueen peliä. Tästä huolimatta maalitolppien väliin, Hermanni Aikion ollessa estynyt, komennettu Timo Ryyppö pääsi melko helpolla lukuun ottamatta yhtä vaarallista laukausta kohti etuyläkulmaa, jonka Ryypön onnistui kuitenkin torjua kulmapotkuksi.

Ensimmäisellä puoliajalla Sopa pelasi kurinalaisesti ja taisteli. Valitettavasti pieni nukahdus puoliajan lopussa toi vastustajan 44 minuutin kohdalla tasoihin. 16-alueelle pelattiin korkea pallo, joka kimposi puolustuslinjan taakse. Aluksi tilanne näytti paitsiolta mutta koska pallo oli mennyt linjan taakse Sopan puolustajasta, ei tilanne ollut paitsio vaikka suurin osa pelaajista, sekä Sopan että Santan, niin luuli. Santan hyökkääjä oli tilanteessa parhaiten hereillä, ehti ensimmäisenä palloon ja syötti maalin eteen ohi vastaan tulleen maalivahti Ryypön. Maalin edestä pallo tuikattiin sisään aivan Sopan puolustajien nenän edestä.

Toisella puoliajalla pelin hallinta siirtyi yhä enenevissä määrin Santalle. Sopa oli selvästi joutunut alta vastaavan rooliin mutta pallonhallinnasta huolimatta Santa ei kyennyt luomaan vaarallisia paikkoja. Sopa kesti jatkuvaa painostusta 66 minuutille asti, kunnes se joutui antautumaan. Santa pelasi vasemmalta laidalta korkean pallon poikittain, joka juuri ja juuri leijaili koko Sopan puolustuslinjan yli tavoittaen Santan hyökkääjään. Maalivahti Ryyppö sai pakotettu hyökkääjän pienempään kulmaan mutta tästäkin huolimatta tämän onnistui vaikeasta asennosta saada riittävän hyvä laukaus, joka painui verkon perukoille. Taas pieni mutta paljon maksanut nukahdus Sopalta.

2-1 tappiotilanteessa Sopan oli pakko alkaa panostaa hyökkäämiseen. Maalinjälkeisen minuutit muistuttivat jo hieman upporikasta ja rutiköyhää ja vain neljä minuuttia edellisestä liika yritys ja hyökkäysinto kostautuivat. Santa sai pelattu oikealta laidalta pallon Sopan puolustuslinjan taakse päästen hyökkäämään käytännössä neljällä yhtä vastaan. Pallo pelattiin nopeasti matalana kuudentoista rajalle ja siitä parilla kosketuksella ohi Sopan maalivahdin.

Ensimmäisellä puoliajalla hieman loukkaantunut Allan Brazil otettiin lopulta vaihtoon 78 minuutin kohdalla mutta hänen tilalleen saatiin vain toinen puolikuntoinen, flunssan jälkioireista kärsinyt Niko Pettersson. Tästäkään vaihdosta ei lopulta ollut Sopalle iloa ja 89 minuutin kohdalla Santa iski lopullisen naulan arkkuun. Väkevästi pelannut Santan hyökkääjä sai kuin saikin käännyttyä kohti Sopan maalia puolustaja Ville Lindholmin vastusteluista huolimatta ja niittaamaan päätöslukemiksi 4-1.

Hävittyyn otteluun ei voi olla ikinä tyytyväinen mutta ensimmäisen puoliaika oli Sopalta todella hyvää peliä. Jos joukkue pystyy tulevaisuudessa pelaamaan samalla tavalla koko 90 minuuttia kuin Rovaniemellä ensimmäiset 45 minuuttia, se pystyy haastamaan kenet tahansa. Rumista lukemista huolimatta Sopa ei suostu olemaan mikään pisteautomaatti vaan taistelu jatkuu. Sopan kausi jatkuu tulevana viikonloppuna Torniossa TP-47:aa vastaan. Toivottavasti viikolla päästään edes kerran urheilukentälle pallojen kanssa, jotta ei anneta aivan liikaa tasoitusta vastustajille.