Edustus, Kolmonen

TP-47/2 - SoPa

Haaparanta TN

Sopa spelade i Sverige

Sopan toinen ottelu Kolmosessa oli viime kauden Lapin Nelosen voittajaa TP-47/2:ta vastaan. Alun perin ottelu oli tarkoitus pelata lauantaina Torniossa Länsirannan tekonurmella mutta kentällä alkuviikosta ollut lähes puolen metrin lumipeite pakotti siirtämään ottelun. Tiukasta otteluohjelmasta johtuen päivä pidettiin samana mutta kellonaika ja maa vaihtuivat. Ottelu siirrettiin rajan toiselle puolen Ruotsiin Haaparannan tekonurmelle alkamaan jo kello 11 (Suomen aikaa).

Aikainen herätys ei kaikkia miellyttänyt mutta pakon sanelemana joukkue starttasi matkaan hieman kuuden jälkeen. Sinänsä suuria muutoksia edelliseen kokoonpanoon ei ollut mutta pienellä pelaajamäärällä muutamakin poissaolo vaikutti paljon. Sopa-debyytissään loistanut Olli Muttonen oli poissa joukkueen vahvuudesta kuten myös takareisivammasta toipuva Jouni Pulju. Tilalle saatiin kuitenkin Hermanni Aikio.

Ilma Haaparannassa oli kolea mutta tekonurmi viimeisen päälle huollettu. Ruoho sojotti kohti taivasta ja mustaa kultaa eli kumirouhetta oli juuri oikea määrä. Vääjäämättä tuli mieleen vanha sananlasku; ruoho on vihreämpää (raja)aidan toisella puolella. Hyvästä nurmesta huolimatta kyyti oli lopulta kylmää Sopalle. Jälleen kerran joukkue pelasi 45 minuuttia hyvin mutta toinen puoliaika koitui taas sopalaisten turmioksi.

TP hallitsi ottelun alkua pitäen palloa ja pyrkien luomaan tilanteita Sopan maalille. Ensimmäisen 20 minuutin aikana Sopan maalilla nähtiin vaarallisia tilanteita mutta palloa ei saatu sopalaisten onneksi maaliin asti. Tämän jälkeen ottelun luonne muuttui. Laidalla pelannut Pietari Holm pääsi murtautumaan vasemmasta sivustasta läpi mutta hänet kaadettiin hieman ennen kuudentoista aluetta. Tilanteesta seurasi vapaapotku, jota asettui antamaan Jake Suopanki. Suopanki keskitti takatolpalle, jossa oli kolme sinipaitaista sopalaista eikä yhtään vastustajaan. Vapaapotkun hankkinut Holm kiitti ja puski pallon maaliin tehden Sopa-uransa ensimmäisen osuman.

Jos edellisessä tilanteessa TP:n puolustus oli luokatonta, sitä oli myös kaksi minuuttia myöhemmin Sopan syöttöpeli. Pallo lahjoitettiin laidalta suoraan TP:n hyökkäykselle, joka pääsi etenemään kohti Sopan maalia. Noin 20 metristä lähtenyt laukaus painui yli maalissa pelanneen Timo Ryypön ja tilanne 1-1.

Loppu puoliaika oli täynnä tilanteita puolin ja toisin. Enää Sopa ei ollut pelkkä vastaanottava joukkue vaan sai luotua vaarallisia maalipaikkoja varsinkin keskityspalloista. 36 minuutin kohdalla Sopan yritykset palkittiin, kun kärkimies Tuomas Kemi pelasi pallon laituri Jani Uusitalolle kuudentoista-alueen rajan tuntumaan. Uusitalo ei palloa alkanut sijoitella vaan latasi sydämensä kyllyydestä pallon takayläkulmaan ja Sopan 1-2 johtoon.

Tällä kertaa Sopan johto kesti puolet kauemmin eli neljä minuuttia. TP pääsi vastaiskuun Sopan hyökkäykseen jälkeen ja eteni kuin höyryjuna kohti Sopan maalia. Liikkuvaa junaa on hankala pysäyttää ja lopulta maalivahti Ryyppö löysi itsensä vastakkain TP:n hyökkääjä Ville Juvosen kanssa. Juvonen laukoi pallon Ryypön sormien kautta maaliin tehden illan ensimmäisen maalinsa.

Aivan ensimmäisen puoliajan lopulla nähtiin kyseenalainen tilanne, joka sisälsi ainakin yhden suuren tuomarivirheen, joskin Sopan kannalta onneksi. TP pelasi pystypallon oikealta laidalta kohti Sopan maalia. Sopan puolustus juoksi kilpaa TP:n pelaajien kanssa alaspäin ja vastakkaiseen suuntaan kohti palloa eteni maalivahti Ryyppö. Ryypön nopeus ei aivan riittänyt nuoren TP-kärjen kanssa ja hän joutui kaatamaan pelaajaan kuudentoista-alueella. Jostain käsittämättömästä syystä vieressä seisseet päätuomari ja avustava katsoivat rikkeen tapahtuneen alueen ulkopuolella, jonne kaadettu pelaaja oli kierinyt. Näin ollen Ryyppö selvisi tilanteesta keltaisella kortilla ja rangaistuspotku vaihtui vapaapotkuksi. Näin suuri tuomarivirhe aiheutti ymmärrettävästi vastustajassa turhautumista, minkä seurauksena lopulta tuomittiin TP:lle keltainen kortti suun soitosta. Tilanne aloitti lopun pelin kestäneen urputtamisen ja huutamisen tuomarille, joka kuunteli kaiken tai antoi samalla mitalla takaisin, kunhan V-sanaa ei käytetty. Tämän sai kokea aivan pelin lopussa myös Holm, jonka annettiin ikuisuuden purnata tuomarille kunnes tuo taikasana lensi suusta ja tuomari kaivoi taskustaan keltaisen kortin.

Sopan kannalta pelien toivoisi kestävän vain 45 minuuttia. Tällainen vaihtoehtosarjataulukko näyttäisi Sopalle kahta tasapeliä ja kahta pistettä. Valitettavasti kahden kokonaisen ottelun jälkeen pistetilanne Sopalla on edelleen pyöreä nolla. Kun toinen puoliaika oli vanhennut vain viisi minuuttia, Sopan maalipotkun jälkeisessä tilanteessa pallo menetettiin helpohkosti vastustajalle. TP pääsi laidasta keskittämään ja maalin edestä, aivan toppari Allan Brazilin nenän edestä, TP:n Juvonen ohjasi pallon maaliin tehden illan toisen osumansa.

3-2 takaiskusta ei mennyt kuin kaksi minuuttia, kun Sopan maaliverkko heilui. TP:n pelaaja väänsi itsensä väkisin vapaaksi kolmen Sopan puolustajan keskeltä, eteni vitosen alueen reunalle ja sijoitti pallon maaliin. Toisella puoliajalla Sopa ei saanut luotua enää niin hyviä maalipaikkoja kuin ensimmäisellä puoliajalla mutta yhden aivan uskomattoman paikan Sopa sai. Kemi otti pallon oikeassa laidassa hienosti haltuun pelaten samalla vastustajan ylipelanneen pelaajan ulos tilanteesta. Pallo pelattiin pystyyn kärkimies Niko Petterssonille, joka kuljetti kohti kuudentoista aluetta ja pelasi hienon poikittaissyötön maalin eteen Holmille. Holmin ja maalin edessä ei enää ollut kuin TP:n maalivahti, jonka kuitenkin onnistui kuin ihmeen kaupalla pelastaa varman maalin. Tilanne olisi ollut 4-3 ja peli olisi varmasti herännyt uudelleen eloon.

Sopan toivonkipinä käytännössä sammui 77 minuutin kohdalla. TP:n pelaaja pääsi laukomaan vajaasta kymmenestä metristä, jonka maalivahti Ryyppö sai torjuttua jalallaan. Valitettavasti pallo ohjautui maalin eteen, josta Juvonen pääsi viimeistelemään illan kolmannen osumansa. Laukaustilanteessa Juvonen näytti olleen paitsiossa mutta torniolainen avustava ei tätä huomannut. Kuten Boltonin stadion pukukoppikäytävällä ollut teksti pelaajia muistutti, tuomari on aina oikeassa vaikka olisikin väärässä. Niin kävi tässäkin tapauksessa, tilanne 5-2 ja Sopan selkäranta katki. TP:n Juvonen synkisti Sopan päivän entisestään ja rumensi lukemia tekemällä vielä kaksi maalia nostaen maalimääränsä viiteen. Lopulliset lukemat historiallisessa Ruotsin kamaralla pelatussa pelissä torniolaisille olivat 7-2.

Aikainen herätys, tuomarit, vasta kolmas kerta ulkona kauden aikana ja niin edelleen. Syitä voi keksiä vaikka kuinka paljon mutta se ei auta vaan jokaisen pelaajan on kaivettava kotoaan esiin peili ja katsottava siihen. Mitä olisin voinut tehdä toisin? Mihin pitäisi panostaa? Miten voisin paremmin auttaa joukkuetta? Selvää on, että vaikka kaksi puoliaikaa on pelattu hyvin, ne pitää saada tapahtumaan yhdessä ottelussa eikä kokonaisuuteen voi olla tyytyväinen. Tästä on kuitenkin vain yksi suunta ja se on ylöspäin.

Seuraava ottelu pelataan tulevana lauantaina 13.5. Ottelu avaa Sopan kotiottelukauden, kun vastaan asettuu pitkänmatkalainen Kajaanin Haka/Akatemia. Aloituspotku annetaan klo 15. Ennakkoon ja portilta myytävät kausikortit (20 €) oikeuttavat sisäänpääsyyn jokaiseen Sopan kotiotteluun. Yksittäiset liput otteluihin maksavat 3 € (alaikäiset ja vanhemmat rattaiden/vaunujen kanssa ilmaiseksi).