Edustus, Kolmonen

SoPa - FC Kemi

Keskuskenttä, Sodankylä TN

Sopalle harmittava tasapeli Kemiä vastaan

Hallituksen KIKY-toimista huolimatta Sopan helatorstain ottelu pelattiin iltapäivällä olettaen, että suurin osa pelaajista ja kannattajista saivat edelleen nauttia helatorstaista vapaapäivänä. Kauden toiseen kotiotteluun Sopa sai vastaansa FC Kemin, jolle ottelu oli sarjassa vasta kolmas, kun Sopalle se oli jo viides.

Sopan otteet kiinnostavat myös maailmalla. Jo tunti ennen ottelun alkua, kun urheilukentän ämyreistä kajahti tuttu Tommi Läntisen kappale Jari ja minä, Sopan joukkueenjohtajalta kysyttiin Lontoon murteella ”Who’s performing that song?” Riippuen lähteestä, kyseessä oli joko skotlantilainen toimittaja, joka oli saapunut paikalle Kuusamosta tekemään SOME-juttua tai australialainen, joka edusti aasialaista vedonlyöntitoimistoa. Koska henkilön alkuperästä ei ollut 100 prosenttista varmuutta, kutsumme häntä Herra X:ksi. Herra X ei siis ollutkaan paikallisen kaivoksen työntekijä, joka oli kiinnostunut uuden kotikylänsä jalkapallojoukkueesta vaan joku muu, jolla olikin eri intressit saapua paikalle. Huhujen mukaan Herra X oli saanut vihiä, että Sopassa pelaa brasilialainen pelaaja ja tämä oli nähtävä. Kuten latinaksi sanottaisiin, summa summarum, tapaus Herra X osoittaa, että Sopa on herättänyt kiinnostusta ja saanut näkyvyyttä laajalla alueella.

Liekö ensimmäistä kertaa Sopan historiassa, valmentaja Jake Suopanki joutui positiivisen ongelman eteen. Pelaajia oli tyrkyllä kokoonpanoon enemmän kuin sarjan määräykset sallivat (18 pelaajaa/ottelu). Tällä kertaa kokoonpanon ulkopuolelle jäi Jouni Pulju, jonka parantumassa olevaa alaraajavammaa haluttiin säästää eikä riskeerata Puljun menettämistä loppukaudeksi turhan kiirehtimisen vuoksi. Viime viikkoina Sopan pelaajatilanne on kohentunut uusien vanhojen pelaajien liittyessä joukkueen vahvuuteen. Viimeisimpänä Sopan kokoonpanoon on liittynyt Onnelan katraan esikoinen Kalle. Eikä kahta Onnelaa ilman kolmatta. Heikin ja Kallen veljeä Paavoa odotellaan vielä liittyvän joukkueen vahvuuteen, kunhan Paavo saa maanpuolustusvelvoitteensa suoritettua ja laskeutuu Utin laskuvarjojääkärikomppaniasta Sodankylän kamaralle.

Ottelun alku oli Sopalle poikkeuksellinen verrattuna kauden aikaisempiin peleihin. Ensimmäisen 15 minuutin aikana Sopa ei ollutkaan vastaanottava osapuoli, vaan oli heti alusta alkaen pelissä mukana. Jo ottelun ensiminuuteista lähtien pelin taktiikka oli selvä. Vastustaja pyrki pelaamaan korkeita ristipalloja Sopan linjan selustaan, kun kotijoukkue puolestaan pyrki pitämään pallon maassa ja murtamaan vastustajan linjan syöttöpelillä. Ensimmäisellä puoliajalla ei merkittäviä tilanteita ollut siitä huolimatta, että vastustaja sai lähes kymmenen kulmapotkua. Molemmilla joukkueilla oli muutama paikka mutta kummankaan maalivahti ei joutunut antautumaan.

Sopan vaihtopenkiltä löytyi tulivoimaa ja jo puoliajalla joukkue suoritti ensimmäiset vaihdot. Kovan työn tehneet mutta pitkien pallojen väsyttämät Jani Uusitalo ja Heikki Onnela tekivät tilaa Otto Saariselle ja Kalle Onnelalle. Kun vaihtopelaajia oli penkin täydeltä, ei kenenkään tarvinnut säästellä yhtään. Uusitalo ja Heikki Onnela voivatkin olla tyytyväisiä päivän suorituksiinsa pidettyään vastustajan nopeat laiturit kurissa ja väsytettyään heidät toista puoliaikaa varten.

Toisen puoliajan alussa Sopa käytännössä lahjoitti vastustajalle maalin. Ensimmäiseltä puoliajalta tuttu pitkä ja harmiton pallo epäonnistuttiin kahdesti purkamaan sivurajasta yli ja vastustaja sai riistettyä pallon laidalla Tomi Karppiselta. Vastustaja leikkasi pallon kanssa kohti keskustaa hakien laukaisupaikkaa. Juuri kriittisellä hetkellä Karppisen toppariparina ollut Ville Lindholm liukastui ja vastustaja pääsi rauhassa sijoittamaan pallon kuudentoista-alueelta ohi voimattoman maalivahti Hermanni Aikion. Tilanne hieman yllättäen vastustajalle 0-1 ja kentällä ja katsomossa vallitsi pitkään tyrmistynyt hiljaisuus.

Sopa ei kuitenkaan luovuttanut ja vajaan 10 minuutin jälkeen, kun pelikellossa oli 58 minuuttia, Sopa tasoitti ottelun. Jyrki Apukan epäonnistuneen ulkosyrjälaukauksen poimi itsellensä kärjessä pelannut Niko Pettersson, jonka laukaus ei puolestaan epäonnistunut. Vasemman jalan tarkka kuti löysi tiensä ohi Kemin maalivahdin ja tilanne 1-1.

Sopalla oli ottelussa vielä neljä maailmanluokan paikkaa tehdä maali ja lähettää vastustaja kotiin pisteittä. Valitettavasti Kemin maalivahti venyi toinen toistaan uskomattomampiin suorituksiin ja pelasti joukkueelleen yhden pisteen. Ensin kulmapotkun jälkitilanteesta Karppisella oli mahdollisuus kuitata vastustajan maaliin johtanut tilanne ja iskeä Sopa-uransa ensimmäisen maali. Valitettavasti Karppisen laukaus meni lähes tyhjän maalin ohi ja vuodesta 2011 odottanut uran ensimmäinen maali odotuttaa edelleen itseään.

Seuraavaksi maalia pääsi yrittämään Sopan laituri Pietari Holm, joka sai laukoa sydämensä kyllyydestä vastapalloon kuudentoista-alueen sisältä. Laukaus oli loistava mutta Kemin maalivahdin reaktiotorjunta täydellinen. Maalivahdin sormien kautta pallo osui ylärimaan ja siitä maalin yli. Vain hetki tästä Petterssonille tarjottiin päivän toista osumaa läpiajon merkeissä. Valitettavasti tälläkin kertaa Kemin maalivahti vei tilanteen ja torjui jaloillaan yrityksen. Aivan ottelun lopussa Pettersson pääsi jälleen yrittämään. Laukaus kuudentoista-alueen sisältä otti kimmokkeen vastustajan puolustajasta ja oli jo menossa maaliin ohi väärään suuntaan heittäytyneen maalivahdin. Silti, kuin ihmeen kaupalla, Kemin maalivahti nousi ylös ja syöksyi ohjaamaan pallon maaliviivalta ohi maalin.

Tuomarin pillin soiminen ottelun päättymisen merkiksi päätti samalla Sopan yrityksen saada täysi pistepotti. Kovassa sarjassa yksikin piste on hyvä mutta kerran mahdollisuus kolmeen oli, ei suoritukseen voi olla täysin tyytyväinen. Positiivisena asiana voidaan kuitenkin nähdä, että Sopa on onnistunut jokaisessa ottelussaan tekemään vähintään yhden maalin.

Kauden toisessa kotiottelussa lipun lunastanutta yleisöä oli 38. Tämän lisäksi kausikorttilaisten määrä kasvoi viidellä. Kaiken kaikkiaan yleisömäärä oli 100 tienoilla sisältäen kausikortin haltijat, alle 18-vuotiaat sekä vaunujen kanssa ottelua seuraamaan saapuneet. Näyttääkin siltä, että Sodankylän on tänä kesänä sininen ja jalkapallo kiinnostaa ihmisiä. Seuraavat kaksi ottelua Sopa pelaa vieraissa, ensin 31.5. Rovaniemellä Rollon poikia vastaan ja 10.6. OLS:ia vastaan Oulussa. Seuraava kotiottelu on festarilauantaina 17.6. sarjassa toistaiseksi tappioitta olevaa Haukiputaan palloa vastaan.

Otteluraportti tulospalvelussa

Saila Tervaniemen kuvia ottelusta

Allan Brazil suojaa pallo.

Pallopoikia.

Hermanni Aikio valmistautuu nappaamaan käsiinsä vastustajan kulmapotkun.

Valmentaja Keijo Vattulainen huutaa ohjeita vaihtopenkiltä.

Sopan puolustuslinjan Ville Lindholm auttaa avustavaa tuomaria paitsion kanssa.

Sopan vaihtopenkki seuraa tarkasti omiensa suorituksia ja kannustaa.

Kalle Onnela pyrkii estämään vastustajan maalivahdin näkyvyyden Sopan kulmapotkussa.

Domi Rantanen on omissa korkeuksissaan pääpallon voittaneena.

Jake Suopanki asettelee sukat hyvin, jotta kulmapotku onnistuisi paremmin.