Edustus, Kolmonen

SoPa - Tervarit

Keskuskenttä, Sodankylä TN

Sopa murskasi Tervarit

Elokuvajuhlien loputtua Sodankylän kadut hiljenivät ja Suomen kansa alkoi valmistautua keskikesän juhlaa, juhannusta varten. Myös Lapin Kolmosessa hiljennyttiin juhannusta varten ja Sopa pääsi viettämään kahden viikon mittaista ottelutaukoa ja kokoamaan ajatuksiaan kolmen ottelun mittaiseksi venyneen tappioputken katkaisemiseksi. Seuraavat kaksi peliä tulisivat olemaan sarjan kannalta todella tärkeitä, sillä vastaan asettuisivat ensin Tervarit ja sitten Hercules/2, joiden kanssa Sopa taistelee sarjapaikasta.

Sopa käyttikin ottelutauon viisaasti ja alkoi ajaa sisään uutta pelisysteemiä, joka hyödyntää paremmin sopalaisten vahvuuksia. Kahden viikon mittainen taktiikkakuuri ja onnistuneet harjoitukset nostivat Sopan itseluottamusta ja kasvattivat pisteiden nälkää koko joukkueella.

1.7. aamulla, kun puolet vuodesta 2017 oli jo takana ja aikarauta alkoi laukata kohti syksyä ja talvea, Sopa oli valmis ottamaan vastaan oululaiset vierailijat Sodankylän Wembeyllä. Jo ennakkoon oli tiedossa, että Tervarit matkustaa Sodankylään ohuella miehistöllä mutta vasta paikanpäällä selvisi todellinen tilanne. Ennakkotiedoista poiketen yhden vaihtopelaajan vahvuinen vastustaja olikin saapunut paikalle yhden pelaajan vajaalla.

Kolmosessa pisteet ovat tiukassa eikä vieraskoreudelle ole varaa, ei edes vajaamiehistä vastustajaa vastaan. Sopa ottikin heti ottelun alussa kuskin paikan itsellensä ja piti sitä lähes loppuun asti. Kyyti oli hurjaa ja lähes satapäinen kotiyleisö sai nauttia maali-ilottelusta koko rahalla. Sopa aloittikin maalinteon jo 17 minuutilla, kun pelaajavalmentaja Jake Suopankia rikottiin kuudentoista alueen reunalla ja rovaniemeläistuomari ei voinut kuin viedä pallon pilkulle. Sodankyläläisten riemuksi Rauno Hokkanen saikin kuuluttaa maalintekijäksi Tuomas ”Dentist” Kemin.

Uudella pelisysteemillä pelannut Sopa oli pysäyttämätön. Vain neljä minuuttia edellisestä, pelikiellosta vapautunut Pietari Holm näytti nopeutensa ja sai pelattua pallon päätyviivalta maalin eteen vastustajan jäädessä pyytämään itsellensä maalipotkua. Kuten jalkapallossa on tapana, tilanteet pelataan kuitenkin vihellykseen asti, kuten Sopa teki, ja Jake Suopangilla oli helppo työ laukoa pallo maaliin ja tehdä päivän ensimmäisen osumansa.

29 minuutilla nähtiin harvinainen tilanne Sopan otteluissa. Toppari Tomi Karppinen sai katsella keltaista korttia vastustajan lähtiessä nenä veressä kohti vaihtoaitiota. Dramaattiselta kuulostava tilanne oli kuitenkin puhdas vahinko, missä vastustajaa päätä pidemmän Karppisen kyynärpää osui pallonsuojaustilanteessa vastustajaan. Herrasmiespelaajana Karppinen pyrki luonnollisesti pahoittelemaan tilannetta.

Kolmatta ja neljättä maalia saatiin odottaa aina ensimmäisen puoliajan lopulle saakka. Ensin 39 minuutin kohdalla Kemi iski toisen maalinsa Olli Muttosen syötöstä. Suopanki ei kauaa katsellut Kemin ottelukohtaista maalipörssin kärkipaikkaa vaan niittasi illan toisensa Niko Petterssonin syötöstä. Tilanne 4-0 kotijoukkueelle, kun taukovihellys päästi joukkueet pienelle hengähdystauolle.

Vahvasta johtoasemasta huolimatta Sopa ei jarrutellut toisella puoliajalla vaan sama tahti jatkui ja Sopa painoi päälle. Sopan painostuksen alla Tervarit oli pakotettu rikkomaan ja Sopa sai laidasta vapaapotkun. Maestro Suopanki asettui itse pallon taakse ja keskitti tarkasti takatolpalle, jonne toppari Ville Lindholm oli hiippaillut. Lindholm sai rauhassa sijoittaa pallon päällänsä ohi Tervareiden maalivahdin ja ottaa itsellensä toppareiden maalipörssin voittoon vahvan kiinnityksen (päämaalit tunnetusti Sopassa kaksi maalia).

Ei kahta ilman kolmatta. Kun peli kulkee, se kulkee. Suopanki kruunasikin ottelunsa tekemällä vielä kolmannen maalin tunnin pelin jälkeen. Sopan brassitaituri Allan Brazil pelasi Suopangin yksin läpi, eikä Suopanki tälläkään kertaa epäonnistunut. Kolme maalia, yksin maaliin johtanut syöttö sekä hankittu rangaistuspotku oikeuttivat Suopangin tulemaan vaihtoon 65 minuutilla ja tekemään tilaa muille.

6-0 tilanteessa Sopa alkoi löysäämään kaasujalkaa ja aloitti vaihtorumban. Muun muassa kauden kolmas Onnela, Paavo sai ensiminuuttinsa Sopassa. Jalkaa ei kuitenkaan otettu kokonaan pois kaasulta ja Pettersson pääsi vielä kasvattamaan Sopan johtoa 76 minuutilla komealla vapaapotkumaalilla.

Sopan maalille palanneella Hermanni Aikiolla oli helpohko puhde mutta nollapeli oli silti vaarassa, kun ottelun lopussa Tervarit pääsi yrittämään maalintekoa rangaistuspotkusta. Aikio veti kuitenkin pidemmän korren ja torjui näyttävästi vasempaan alakulmaan suuntautuneen laukauksen. Aikiolle siis nollapeli ja Sopalle murskaava 7-0 voitto ja sarjataulukossa nousu putoamisviivan yläpuolelle.

Ottelun jälkeisessä Lapin Kansan haastattelussa pelaajavalmentaja Jake Suopanki kommentoi seuraavasti joukkueensa esityksiä: ”Tärkeä voitto, mutta myös seuraava peli Herculesin 2-joukkuetta vastaan on tärkeä. Olemme nyt pari viikkoa harjoitelleet uutta pelisysteemiä, ja se toi nyt positiivisen tuloksen”.

Onnistuneen Tervarit-ottelun jälkeen Sopalla on taas kaksi viikkoa aikaa valmistautua kohtaamaan Hercules/2. Ensimmäisen viikon harjoitukset ovat olleet fyysisiä ja toisella viikolla keskitytään taas taktisiin asioihin ja hiotaan kuviot kuntoon. Harjoittelun lisäksi siirtopapereita sekä ensimmäisiään Sopa-minuutteja odottaa Juho Hartikainen, joka on viimeksi nähty Siilinjärven Palloseuran väreissä. Sopa-Hercules/2 pelataan lauantaina 15.7. tuttuun aikaan kello 15 Sodankylän urheilukentällä. Vaikka edellisessä ottelussa tuli murskavoitto, on yleisön tuki aina tarpeen, niin myös tulevana lauantaina.

Ottelupöytäkirja Palloliiton tulospalvelussa

Saila Tervaniemen kuvia ottelusta

Olli Muttonen itselleen luonnollisessa peliasennossa eli liukutaklaamassa millintarkasti palloon takaapäin.

Jake Suopanki antamassa vapaapotkua, josta toppari Ville Lindholm iski maalin.

Heikki Onnela päästettiin irti 56 minuutin kohdalla.

Jake Suopanki viimeistelemässä illan kolmatta osumaansa.

Tero Majava odottaa syöttöä, jota vastustaja yrittää kaikin keinon katkaista.

Niko Pettersson kaadetaan ja tilanteesta vapaapotku. Hieman hymyä ja suunnitelmat vapariin. Vauhdinotto, maali ja pelikavereilta onnittelut.

Ville Lindholm taistelee kahden vastustajan välistä.

Hermanni Aikio poimii rangaistuspotkun vasemmasta alakulmasta.

Paavo Onnela tekee ensiesiintymisensä Sopan paidassa.

Tukevassa johtoasemassa ja kaikkensa antaneena avauskokoonpanon Tuomas Kemi (vas.) Niko Pettersson, Jake Suopanki ja Joonas Salminen voivat ottaa rennosti ja nauttia pelistä.