Edustus, Kolmonen

SoPa - Hercules/2

Keskuskenttä, Sodankylä TN

Sopalle tappio kahdeksan maalin ottelussa

Tervarit pelin jälkeisessä voittohuumassa Sopa lähti hakemaan lisäpisteitä Hercules/2:lta lauantaina 15.7. Ennen lauantain peliä Herculesilla oli kuusi pistettä Sopan seitsemää vastaan. Kyseessä olisikin niin sanottu kuuden pisteet peli.

7-0 Tervarit voittaneeseen avauskokoonpanoon Sopa oli pakotettu tekemään kolme muutosta. Keskikentällä taistellut ja raatanut Olli Muttonen oli poissa ja hänet korvasi kapteenin nauhaa kantanut Jouni Pulju. Puolustaja Otto Saarinen loukkaantui viikolla harjoituksissa ja vasta pelipäivän aamuna selvisi lopullisesti, ettei Saarisen jalka kestä pelaamista. Saarisen paikan oikeana puolustajana otti Sopan tulokas Juho Hartikainen. Kolmas muutos oli laituri Niko Petterssonin aloittaminen penkiltä. Kesäflunssasta toipuva Pettersson ei ollut 90 minuutin kunnossa, joten nuori Heikki Onnela aloitti hänen paikallaan vasemmalla laidalla.

Sopa sai otteluun liiankin hyvän alun. Pietari Holmin haaston seurauksena pallo osui vastustajan käteen rangaistusalueella ja päätuomari Ali Vaarala tulkitsi tilanteessa puolustajan reagoineen palloon käden liikkeellä, minkä seurauksena pallo vietiin pilkulle. Pallon taakse asettui Sopan brasilialaispelaaja Allan Brazil, joka sijoitti pallon taitavasti ohi Herculesin maalivahdin.

Seuraava kymmenminuuttinen oli Sopalle totaalinen katastrofi. 14 minuutin kohdalla vasemmasta laidasta keskitettiin Sopan toppareiden väliin unohtuneelle pelaajalle, jolla oli helppo työ laittaa pallo maaliin ohi vastaan tulleen maalivahti Hermanni Aikion. Toinen takaiskumaali syntyi 20 minuutin kohdalla kulmapotkun jälkitilanteesta. Maalivahti Aikion epäonnistui saada haltuunsa maalin edessä korkeaa irtopalloa, jota myös vastustajan hyökkääjä tavoitteli. Pallo maaliin ja Sopa protestoi maalivahtiin kohdistunutta rikettä. Tällaista ei tilanteessa kuitenkaan päätuomari eikä avustava nähneet, joten pallo vietiin keskiympyrään ja kuin huomaamatta Sopa oli 1-2 tappiolla.

Jos ottelun alussa Sopan peli oli sekaisin, sitä se vasta oli 1-2 maalin jälkeen. Toissa viikolla kentällä olleen leijonalauman sijaan Herculesia vastaan kentällä oli kasa lampaita, joilta puuttui taistelutahto. Mitään yksittäistä syytä on hankala nostaa esiin, sillä jokaisella osa-alueella oli puutteita.

Ensimmäinen puoliaika jatkui loppuun saakka, kuten se oli kulkenut tähänkin asti; huonosti. 34 minuutin kohdalla Sopan puolustuslinja epäonnistui keskinäisessä syöttöpelissä ja käytännössä lahjoitti pallon vastustajalle. Vastustaja pelasi pallon nopeasti keskelle, josta noin 20 metristä lähtenyt kaukolaukaus yllätti maalivahti Aikion. Ensimmäisen puoliajan viimeisen, ja hieman jo lopullisen, selkärangan katkaisevan maalin Hercules iski Sopan verkkoon 41 minuutin kohdalla. Tälläkin kertaa kyseessä kaukolaukaus, joka löysi tiensä aivan yläkulmaan rangaistusalueen ulkopuolelta vasemmalta laidalta. Laukaus oli varmasti once in a lifetime –tyyppinen eikä laukauksen lähtiessä edes laukoja varmasti uskonut sen painuvan verkon perukoille.

Tylyt 1-4 lukemat puoliajalla ja Sopan tilanne näytti todella tukalalta. Päästäkseen peliin paremmin mukaan, Sopa oli vaihtanut jo 40 minuutin kohdalla Petterssonin kentälle. Tämän lisäksi puoliajalla Sopalta nähtiin enemmän jääkiekko-otteluista tuttu vaihto, kun Sopa vaihtoi maalivahtia. Aikion tilalle tolppien väliin asteli hämähäkkipaidassaan Timo Ryyppö.

Toinen puoliaika alkoikin Sopan kannalta lupaavasti, kun heti puoliajan aluksi Sopa sai vapaapotkun, jota asettui antamaan pelaaja-valmentaja Jake Suopanki. Tervarit-pelin tyylisesti Suopanki laittoi korkean pallon takatolpalle, josta tällä kertaa maalin puski vaihtopelaaja Pettersson. Tärkeä kavennusmaali Sopalle, joka valoi uskoa joukkueeseen.

67 minuutilla Sopa sai toisen rangaistuspotkunsa ottelussa. Tälläkin kertaa Brazil asettui pallon taakse ja sijoitti jälleen pallon varmasti ohi Herculesin maalivahdin, joka tilanteesta suuttuneena potkaisi pallon kauas pois ja sai katsella tekonsa seurauksena keltaista korttia pelin viivyttämisestä. Pallon potkaisemisessa ei sinänsä ollut mitään järkeä, sillä otteluissa on käytössä useita pelipalloja ja yhden pallon menetys ei peliä haittaa. Tosin paineiden päästämiskeinona pallon potkaiseminen todennäköisesti tuotti tulosta.

3-4 kavennuksen jälkeen Sopalaisissa alkoi jo toivonkipinä herätä ja valoa näkyä tunnelin päässä. Aikaa vielä olisi, kunhan oma pää pysyisi puhtaana. Valitettavasti tämä toive kuoli jo viiden minuutin päästä. Ensimmäisellä puoliajalla melko näkymätön Herculesin numero 12, Sauli Myllylahti päätti, että pisteet lähtevät Ouluun. Vaikka Myllylahtea rikottiin muutamaan kertaan, hän sai pidettyä pallon hallussaan ja jatkoi pelaamista erotuomarin antaman hyödyn turvin, kun taas Sopan pelaajat jäivät odottamaan rikettä ja puolittain lopettivat pelaamisen. Kuten niin monta kertaa aiemmin näissä samoissa teksteissä on todettu, tilanteet pelataan vihellykseen asti. Tällä kertaa niin teki Hercules ja Myllylahti, joka laukoi pallon oikeaan ylänurkkaan yli heittäytyneen maalivahti Ryypön.

3-5 tilanteesta Sopa ei enää toipunut muttei kuitenkaan enää päästänyt maalejakaan. Vastustajan maalit viimeistelivät viisi eri pelaajaa, joten ei voida sanoa, että joku pelaaja olisi ollut täysin pysäyttämätön vaan koko Hercules oli pysäyttämätön. Vastustaja olisi ollut voitettavissa, muttei tällaisella pelillä, jota Sodankylän urheilukentällä nähtiin. Jälleen kerran peiliin katsomisen paikka ja varsinkin se kuuluisa taistelutahto ja voittamisen halu on löydyttävä. Yleensä Sopa pelaakin paremmin takaa-ajoasemassa mutta sillä tavalla pelejä ei voiteta tai se on todella hankalaa.

Seuraava kotiottelu pelataan poikkeuksellisesti keskiviikkona 26.7. klo 19 ja vastaan asettuu FC Santa Claus AC. Näiltä joulupukeilta ei ole lahjoja odotettavissa, sillä joukkue tavoittelee sarjavoittoa ja nousua Kakkoseen. Tulossa onkin tiukka ja haasteellinen peli, sillä jo ennakkoon on tiedossa, että Sopalta on useita avauskokoonpanon pelaajia poissa. Sopa lähteekin otteluun haastajana, joten ennakkosuosikin paineista ei tarvitse murehtia. Haastajan asemasta huolimatta Sopa lähtee jokaiseen otteluun tavoitteena kasvattaa pistetiliään ja varmistaa sarjapaikkansa ensi kaudelle.