Edustus, Kolmonen

SoPa - TP-47/2

Keskuskenttä, Sodankylä TN

Sopa palasi voittokantaan

Sopa päätti sunnuntaina viiden peräkkäisen kotiottelun putkensa paljon kaivattuun voittoon saaden elintärkeät kolme pistettä. Viidestä kotiottelusta Sopa saavutti kaksi voittoa ja kolme tappiota maalierolla 16-15. Hienoisesta positiivisesta maalierosta huolimatta Tervarit-ottelun 7-0 voiton maaleja olisi toivonut siirtyvän muihin otteluihin ja sitä kautta lisäämään voitettujen ottelujen lukumäärää. Kun kautta on pelattu reilu puolet, on Sopa edelleen putoamisviivan huonommalla puolella mutta viikonlopun voitto TP-47/2:sta valoi uskoa joukkueeseen ja osoitti, että Sopaa ei pidä aliarvioida.

Edellisessä ottelussaan FC Santa Claus AC:ta vastaan Sopalla oli haasteita saada tarpeeksi pelaajia kokoon monen runkopelaajan ollessa estynyt. Tästäkin huolimatta Sopa taisteli urhoollisesti mutta jalat eivät riittäneet loppuun saakka ja tuloksena 3-7 (2-1) tappio sarjakakkoselle.

Torniolaisia vastaan Sopa sai mukaan edellisestä pelistä poissa olleita pelaajia mutta vastavuoroisesti moni edellisessä pelissä paikalla ollut oli estynyt elokuun avauspelistä. Viimeisin poissaolo tuli vasta pelipäivän aamuna, kun Jani Uusitalon debyytti käsivamman jälkeen siirtyi flunssan takia. Valmentaja Jake Suopankin joutuikin vain vajaa neljä tuntia ennen pelin alkua tekemään muutaman muutoksen aloittavaan kokoonpanoon.

Ottelun alku oli molemmilta joukkueilta tarkkaa pelaamista ja vastustajan tutkimista. Pikku hiljaa kummankin joukkueen peli alkoi avautua ja tilanteita syntyä. Sopa saikin ensimmäisellä puoliajalla pallon kahdesti maaliin mutta kummallakin kerralla tilanne liputettiin paitsioksi. TP-47 oli puolestaan aktiivisempi osapuoli ja pyrki murtautumaan oikealta laidalta läpi. Sopa reagoi tähän ja muutti hieman pelipaikkoja ja sai tilkittyä vuodon. Ensimmäisellä puoliajalla ei vaarallisia maalintekojapaikkoja nähty ja puoliajalle mentiinkin 0-0 tilanteessa.

Puoliajalla Sopa käytti ensimmäisen vaihdon vähistä materiaaleistaan. Hyvin pelannut Heikki Onnela sai tehdä tilaa taktisena vaihtona kentälle otetulle Jyrki Apukalle. Jos normaalisti Apukka jaksaa juosta 90 minuuttia kuin ravihevonen, pelkäksi puoliajaksi irti päästetty Sattasen raketti oli kuin pedon olisi päästänyt irti. Sopa saikin toisella puoliajalla luotua entistä enemmän paikkoja ja juuri Apukka nähtiinkin monessa tilanteessa maalin edessä hyökkääjien vierellä vaikka pelasikin keskikentällä.

Poikkeuksellisen harvalukuisen yleisön (liekö lauantain vesikrossit vaatineen veronsa) iloksi kotijoukkue avasi maalihanat 60 minuutin kohdalla. Kärjessä raatanut Tuomas Kemi tuli takaa ja riisti pallon TP:n pelaajalta ja kuljetti kohti laitaa harhauttaen vielä laitapuolustajan. Täysin pihalle viety puolustaja sai rauhassa katsella, kun Kemi keskitti maalin eteen, josta pelaaja-valmentaja Suopanki sijoitti pallon varmasti maaliin ja lukemiksi 1-0.

Tällä kertaa Sopa ei heti johtomaalin jälkeen menettänyt asemaansa vaan siihen meni jopa 11 minuuttia. Kolmosen maalipörssissä jaetulla kolmannella sijalla oleva Anton Sarkkinen pääsi tasoittamaan pelin puskumaalillaan maalin edestä. Oikealta laidalta annettu keskitys ei tällä kertaa suuntautunut etutolpalle, kuten aikaisemmat yritykset, vaan pallo leijaili takatolpalle, jossa Sarkkinen oli vapaana. Sopan maalivahti Hermanni Aikion oli voimaton puskupallon suuntautuessa oikeaoppisesti juuri maalivahdin liikesuuntaa vastaan takakulmaan.

Seuraavaa maalia ei tarvinnut odottaa kuin 5 minuuttia Sopan kuitatessa nopeasti tasoitusmaalin. Suopanki haastoi röyhkeästi oikealla laidalla ja pääsi keskittämään matalan pallon maalin eteen, jossa - yllätys yllätys- Apukka oli puoli askelta puolustajan etupuolella ja pääsi tuikkaamaan pallon maaliin.

Viimeinen vartti oli Sopalle puolustustaistelua ja selviytymistä johtoasemassa ottelun loppuun asti. Muutamat vaihdot ja armoton taistelu jokaisella pelipaikalla auttoivat Sopaa kestämään ja säilyttämään johtonsa jopa viiden lisäaikaminuutin ajan. Lisäksi maalivahti Aikion näyttävä torjunta aivan ottelun lopussa 20 metristä tulleesta vapaapotkusta lisäsi joukkueen taistelutahtoa juuri sen verran, että joukkue jaksoi taistella vihellykseen asti.

2-1 voitto takataskussa Sopa suuntaan tulevana viikonloppuna Pohjois-Suomen turneelle. Lauantaina joukkue kohtaa Kajaanin Haka/Akatemian ja sunnuntaina Oulussa Hercules/2:n. Tiedossa on tiukka viikonloppu ja sarjan kannalta melko ratkaiseva, sillä kohdattavat joukkueet taistelevat Sopan kanssa sarjapaikasta. Kotikentälleen Sopa palaa heti vieraspelimatkan jälkeen 19.8., kun vastaan asettuu OPS/Akatemia.