SoPa - OPS/Akatemia

Keskuskenttä, Sodankylä TN

Sopalle tärkeä voitto kotikentällä

Maailmaa järkyttäneiden tapahtumien lisäksi myös jalkapallomaailmaa kohtasi suru, kun Suomen Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja kuoli vaikean sairauden murtamana perjantaina 18.8. Sodankylän pallon edustusjoukkue esittää osanottonsa kaikille, joita nämä tapahtumat ovat koskettaneet sekä Alajan omaisille. Surullisista uutisista huolimatta, arkkipiispa Kari Mäkisen sanoin: ”Mitä enemmän elämä jatkuu arkisena, sitä nopeammin voimme käsitellä asiaa” (YLE 19.8.).

Edellisviikonlopun vierasottelujen saldona Sopa toi kotiin kolme pistettä kahdesta ottelusta häviten katkerasti Herculesille putoamiskamppailua ajatellen tärkeät pisteet. Lauantain kotiottelusta OPS/Akatemiaa vastaan olisikin pakko saada täysi pistepotti, mikäli Sopa vielä mielisi haaveilla sarjapaikasta ensi kauden Kolmosessa. Lähtökohdat otteluun eivät olleet parhaat mahdolliset, sillä joukkueen brasilialaistähti Allan Brazilin Oulussa saamat kolhut olivat sen verta pahat, ettei hän levosta huolimatta ollut pelikunnossa. Toinen paha takaisku tuli perjantaina avain viimeistelevien harjoitusten lopussa, kun pelaaja-valmentaja Jake Suopangin reisi todennäköisesti revähti. Toisaalta, jos tilanteesta jotain positiivista hakee, nyt joukkueella oli päävalmentaja koko ottelun antamassa ohjeita ja hoitamassa vaihtorulettia.

Keväällä Sopa hävisi vierasottelunsa OPS:ia vastaan 2-1 mutta tuon ottelun perusteella tiedettiin, että kotikentällä voitto olisi aivan mahdollinen. OPS saapui Sodankylään komealla bussilla, joka tunnusti joukkueen väriä. Mukana oli 14 pelimiestä ja ennakkoon, ainakin paperilla, suurimman uhan muodostaisi hyökkääjä Belov Konstantin, joka pelaa normaalisti OPS:n ykkösjoukkueessa Ykköstä mutta oli hakemassa peliminuutteja Kolmosesta pelikiellon vuoksi. Viime vuonna Konstantinin teki Kakkosessa 13 maalia ja kaudella 2014 B-pojissa 24 maalia.

Sopa lähti otteluun tutulla muodostelmalla mutta loukkaantumisten ja poissaolojen takia oli pakotettu tekemään muutoksia pelaavaan kokoonpanoon. Torjuntavastuun sai lauantaina yli kuukauden tauon jälkeen Timo Ryyppö. Topparina aloitti Niko Pettersson, joka sai parikseen Juho Hartikaisen. Keskikentän pohjalla työskentelivät Ville Lindholm sekä Jouni Pulju ja Olli Muttonen oli nostettu kymppipaikalle korvaamaan Brazil. Muutoin kokoonpanossa ei nähty suuria muutoksia verrattuna viimeaikaisiin otteluihin.

Otteluissa, joissa Sopa on päässyt nopeasti johtoasemaan, johto on yleensä menetetty nopeasti ja peli ei ole toiminut kunnolla enää johtomaalin jälkeen. Jo aikaisemmilla kausilla Sopa on pelannut paremmin takaa-ajoasemassa, joten lieneekin Sopan onni, että ensimmäisen maalin Sodankylässä teki OPS. 23 minuutilla Sopan puolustus käytännössä lahjoitti pallon OPS:n Konstantinille, joka armottomana maalintekijänä laukoi kuudentoista-alueen sisältä pallon etukulmasta sisään. Onneksi Konstantin keskittyi pelissään enemmän purnaamiseen kuin pelaamiseen ja tämä maali jäikin sekä hänen että OPS:n ainoaksi. Lindholmilta arvokasta henkistä työtä, jolla hän pääsi Konstantinin ihon alle ja sai hyökkääjän pelin sekaisin.

Sopan peli ensimmäisellä puoliajalla oli pitkälti vastaiskupeliä. Nopea laiturit, Kalle Onnela ja Jyrki Apukka, yhdistettynä voimakkaaseen ja taitavasti suojaavaan Tuomas Kemiin, mahdollistivat vaaralliset ja nopeat hyökkäykset. Sopan ensimmäisen maali tosin syntyi hieman rauhallisemman hyökkäyksen päätteeksi. Oikealta laidalta annettuun keskitykseen pääsi ensimmäisenä puskemaan Apukka mutta pusku meni hieman ohi. Ohimenolle oli kuitenkin syynsä. Vastustaja oli antanut Apukalle sääntöjen vastaisesti vauhtia selästä ja ottelun päätuomarille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin viedä pallo pilkulle. 33 minuutin kohdalla Rauno Hokkanen saikin kotiyleisön iloksi kuuluttaa tuttuun tapaan: maalintekijä numero 6, Tuomas ”Dentist” Kemi.

Kummallakin joukkueella oli ensimmäisellä puoliajalla muutama paikka sekä useampia kulmapotkuja.Kummankin joukkueen maalivahdit saivat silti olla melko rauhassa kenttäpelaajien hoitaessa suurimman työn. Hieman ennen puoliaikaa Sopa sai riistettyä pallon vasemmalla laidalla, josta se pelattiin nopeasti keskelle Apukalle. Apukka pyörähti pallon kanssa ja lähti haastamaan ylöspäin. Samaan aikaan Kemi lähti liikkeelle oikealta laidalta ja saikin täydellisen syötän itsellensä päästen yksin läpi. Tarkalla vasemman jalan sijoituksella Kemi laittoi pallon ohi vastaan tulleen OPS:n maalivahdin vieden Sopan 2-1 johtoasemassa tauolle.

Toiselle puoliajalle OPS vaihtoi maalivahti mutta ainakaan toistaiseksi kyseinen toimenpide ei ole Sopan peleissä vielä auttanut kumpaakaan joukkuetta. OPS:n tuore maalivahti esitti kyllä muutamia huipputorjuntoja, muttei hänkään pystynyt yksin auttamaan joukkuettaan voittoon.

Kun toinen puoliaika oli ehtinyt vanhentua vain viisi minuuttia, Sopa sai putkeen kolme loistavaa maalintekopaikkaa. Ensin oikealta laidalta puolittaisesta läpiajosta pallo saatiin syötettyä maalin eteen Puljulle, joka oli sijoittamassa palloa varmasti tyhjään maaliin. Kuin ihmeen kaupalla tuoreilla jaloilla OPS:n maalivahti onnistui tekemään uskomattoman haamutorjunnan. Todennäköisesti vain maalivahti oli ainoa, joka uskoi saavansa pallon torjuttua, sillä OPS:n puolustuskin näytti jo odottavan maalia. Tilanteesta kuitenkin seurasi kulmapotku ja toinen hyvä maalitekopaikka. Sopa pääsi useamman kerran yrittämään maalintekoa mutta aina joku OPS:n pelaajista oli viimeistään maaliviivalla edessä. Lopulta pallo purettiin sivurajasta yli.

Kolmas yritys oli sivurajaheitto, jota tuli heittämään Hartikainen. Jopa Sopa-legenda Keijo Vattulaisen sivurajaheitot näyttävät lyhyiltä, kun järkälemäinen Hartikainen linkoaa pallon. Pitkä sivurajaheitto kantoi aina vitosen viivalle asti, josta kentän ”pisin” mies, Apukka, puski pallon maaliin vieden Sopan johtoon 52 minuutin kohdalla.

OPS pyrki tuomaan vaihdon kautta lisää juoksuvoimaa kentälle mutta Sopa vastasi tähän vaihtaen Kalle Onnelan tilalle hänen nuoremman veljensä Heikin. Tämän lisäksi Sopa, pokeritermein nokitti, ja vaihtoi kentälle lisäksi Jani Uusitalon juoksemaan laidalle sekä Tomi Karppisen puolustuspäähän turvaamaan 3-1 johtoa. Viimeisen 20 minuutin ajan Sopa oli jatkuvasti puolustamassa oululaisten hyökkäyksiä ja pyrki iskemään nopeilla vastaiskuilla. Uusitalo saikin pallon kerran maaliin mutta tarkkaavainen avustava erotuomari liputti tilanteen paitsioksi.

Avainpelaajien puuttumisesta huolimatta, tai ehkä juuri siitä syystä, Sopa taisteli kovemmin kuin koskaan ja oli joukkue isolla J:llä. Kaikki taistelu oli vähällä valua hukkaan tai ainakin vaikeutua huomattavasti, kun aivan ottelun lopussa muutaman hyvän torjunnan aiemmin tehnyt maalivahti Ryyppö tuli tökerösti ja huolimattomasti pallontavoittelutilanteeseen kaataen OPS:n hyökkääjän. Tilanteesta Ryypölle näytettiin oikeutetusti keltainen kortti ja pallo pilkulle. Antisankarin viitta vaihtui kuitenkin sankarin viittaan ja haukut kehuihin, kun Ryyppö aavisti oikein ja torjui pallon. Tästä OPS ei enää toipunut ja Sopalle tärkeä voitto, jolla joukkue nousi putoamisviivan yläpuolelle.

Varsinkin toisen puoliajan pelaaminen oli joukkueelta hyvää ja ennen kaikkea kovaa taistelua. Kapteeni Puljun esimerkillinen raataminen keskikentän moottorina innosti koko joukkueen aivan uudelle tasolle. Sopa onkin saavuttanut neljästä edellisestä ottelustaan kolme voittoa ja pistemäärä noussut kohisten. Sopan osalta otteluita on jäljellä enää viisi, joten toivottavasti hyvä vire ei ole alkanut liian myöhään. Seuraavaksi nousuvireinen Sopa kohtaa lauantaina 26.8. FC Kemin Sauvosaaren luonnonnurmella ja heti perään keskiviikkona kotonaan Rollon Pojat.