Edustus, Kolmonen

SoPa - RoPo

Keskuskenttä, Sodankylä TN

Sopa romahti kotona

Vaikean Kemi-pelin ja taistellun pisteen jälkeen Sopan viiden edellisen ottelun saldo oli komeat kolme voittoa, yksi tasapeli ja vain yksi häviö. Vahvassa vireessä ollut Sopa lähtikin luottavaisin mielin keskiviikkona 30.8. pelaamaan Rollon Poikia vastaan kotikentällään. Edellisen ottelun Ropoa vastaan rovaniemeläiset olivat voittaneet lopun kyseenalaisella tuomariratkaisulla, josta Sopa sai vain lisää energiaa ja latausta otteluun. Nyt jos koskaan Ropo kaatuisi ja vielä kotiyleisön edessä.

Allan Brazil oli jälleen täydessä iskussa, Jake Suopanki saanut jalan kuntoon, Olli Muttonen oli palannut keskikentälle, Juho Hartikainen pitkine rajaheittoineen oli jälleen mukana ja Joonas Salminenkin pääsi viime tingassa lomalle varuskunnasta. Vaikka kovia pelimiehiä oli jälleen mukana, myös menetyksiä oli. Keskikentän moottori ja taistelija Jouni Pulju oli poissa, samoin topparina ja puolustavana keskikenttänä pelannut Ville Lindholm sekä väkevä laitapuolustaja Otto Saarinen.

Sopan kannalta ottelu sai katastrofaalisen alun, kun jo minuutin jälkeen omissa soi. Tilanne muistutti Kemissä edellisenä viikonloppuna tullutta maalia, jossa laidalta keskitetään takatolpalle ja sieltä jatketaan maalin eteen pelaajalle, jota ei pidetä kunnolla kiinni. Salamamaalin lisäksi huolta herättivät Suopangin ilmeet ja eleet jalkaan liittyen.

Syytä huoleen myös oli. Vain seitsemään minuutin kohdalla Ropo iski toistamiseen. Puolustuksesta yritettiin rauhallisen kierrätyksen sijasta pelata avaava syöttö keskelle mutta pallo menetettiin heti. Menetyksestä seurasi välitön vastaisku, jonka seurauksena tilanne 0-2 vieraille. Samalla myös pelaajavalmentaja-Suopangista tuli pelkkä valmentaja hänen tullessa vaihtoon. Ihmeparantumista ei ollutkaan tullut ja reisi hajosi uudelleen ulkosyrjäsyötön seurauksena. Vaihdon yhteydessä Niko Pettersson nostettiin puolustuslinjasta keskikentälle ja uutena pelaajana kentälle tullut Tomi Karppinen otti topparin paikan.

Lisää lunta tuli tupaan, kun 25 minuutin kohdalla toppari Hartikainen törmäsi vastustajan kanssa jääden maahan makaamaan. Useamman minuutin jälkeen Hartikainen kuitenkin nousi ylös ilman huoltotoimenpiteitä mutta viittoili jo pian vaihtoa. Vaihtoa jouduttiin odottamaan melko pitkään, sillä alun maalit ja jo toinen vaihto puoleen tuntiin olivat sotkeneen Sopan kuviot totaalisesti. Lopulta topparin paikan Karppisen rinnalla otti, hieman yllättäen, Timo Ryyppö, joka on totuttu näkemään tolppien välissä tällä kaudella. Myöhemmissä tutkimuksissa varmistui, että Hartikaisen kausi on paketissa murtuneen kylkiluun takia.

Ensimmäisellä puoliajalla tilanteita riitti. Ropo oli jo lähellä 0-3 johtoa saatuaan rangaistuspotkun. Rangaistuspotku osui kuitenkin ylärimaan ja paluupalloon ehti ensimmäisenä Sopan puolustus siivoten pallon päätyrajasta ulos. Sopa puolestaan sai pallon kaksi kertaa Ropon maaliin mutta ensimmäisellä kerralla tilanne oli paitsio. Toisella kerralla pallo oli kahdestikin, ainakin osittain, maalivahdin käsissä, joista se potkittiin pois ja lopulta maaliin. Nykysäännöillä pallo on maalivahdin hallussa vaikka hänellä olisi vain yksi sormi pallon päällä, joten tuomarille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin hylätä tämäkin Sopan osuma. Läheltä piti -tilanteista huolimatta, tauolle mentiin Ropon 0-2 johdossa.

Monesti tällä kaudella Sopa on herännyt peliin vasta toisella jaksolla. Tätä varmasti joukkue sekä myös kotiyleisö toivoivat. Ropo oli käyttänyt kaksi vaihtoa ensimmäisellä puoliajalla loukkaantumisten takia ja oli nyt ilman vaihtopelaajia. Sopalla oli puolestaan vaihtopenkillä juoksuvoimaa Jani Uusitalon ja Heikki Onnelan muodossa, joten hieman jo väsähtänyt rovaniemeläispuolustus voitaisiin juosta kumoon.

Hieman valoa tunnelin päässä nähtiinkin, kun 55 minuutin kohdalla Tuomas Kemin antama kulmapotku meni suoraan maaliin. Maali oli Kemille jo kauden yhdeksäs, joka oikeuttaa Kolmosen maalipörssin jaetulle kuudennelle sijalle (tilanne 3.9.).

Kemin maali oli kuitenkin laiha lohtu, sillä kahden minuutin jälkeen Sopan puolustuslinja puhkaistiin läpisyötölle väärin pelatun tilanteen seurauksena ja vieraat taas kahden maalin johdossa. Sopan ei auttanut muuta kuin panostaa hyökkäämiseen jopa riskillä. Pelimuodostelman vaihdos ja kaksi vaihtoa eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta ja ylipelaaminen kostautui ottelun lopussa.

Pakkomaalit silmissä Ropon hyökkäyksiä yritettiin katkaista riskillä, sen sijaan että olisi puolustettu kuten normaalisti; tiiviisti ja yhtenäisesti. 78 ja 81 minuutin välillä tilanne repesi Ropon tehdessä peräti kolme maalia ylivoimahyökkäyksistä. Jos 1-6 tilanne ei vielä ollut lopullinen niitti, niin Ropon ensimmäisen maalin tehnyt armoton maalinsylkijä Jyri Memonen rumensi lukemat vielä 1-7.

Ei ihme, että osa yleisöstä poistui urheilukentän lehtereiltä jo hieman ennen täyttä aikaa. Vaikka taistelua ja tahtoa oli, jotain kentältä puuttui mitä oli ollut TP-47:aa ja OPS/Akatemiaa vastaan. Häviö oli Sopan sarjapaikkataistelulle kova kolaus, jota pahensivat vielä muiden otteluiden tulokset ja loukkaantumiset. Onneksi lauantaina 1.9. Kajaanin Haka otti kauden ensimmäisen voittonsa estäen näin myös Tervareiden nousun ohi Sopan. Kun kautta on Sopan osalta jäljellä enää kolme ottelu, sillä on kasassa 17 pistettä ja se on juuri putoamisviivan alapuolella. Viivan yläpuolella on kolme joukkuetta, joista jokaisella on 21 pistettä ja yksi ottelu enemmän pelattuna kuin Sopalla.

Niin sarjan kärjessä kuin putoamistaistelussa kaikki on vielä avoinna. Sopa pyrkii kohentamaan asemiaan lauantaina 9.9., kun se kohtaa Oulussa Tervarit. Kaksi viimeistä ottelua ovat sarjan kärkijoukkueita vastaan, joten helppoa ei tule olemaan. Mitään ei kuitenkaan ole vielä kirkossa kuulutettu ja tulokset ovat selvillä vasta kun pelikellossa on täysi aika ja tuomari puhaltaa pilliin sen merkiksi.