Edustus, Kolmonen

SoPa - OLS

Keskuskenttä, Sodankylä TN

OLS voitti Kolmosen ja sinetöi Sopan kohtalon

Sodankylän pallon edustusjoukkueen taival Pohjois-Suomen Kolmosessa kävi tuskaiseksi joukkueen hävittyä Tervareille ja tiputtua sarjassa toiseksi viimeiseksi. Mikäli Tervarit olisi kukistettu, kahdesta viimeisestä ottelusta olisi todennäköisesti riittänyt yksi piste varmistamaan sarjapaikan. Valitettavasti näin ei käynyt ja tarvittavat neljä pistettä pitäisi ottaa sarjaa johtavalta OLS:lta kotona ja sarjassa kolmantena olevalta Haukiputaan pallolta vieraskentällä.

Lauantaina 16.9. pelatussa ottelussa Sopa vastaan OLS kummallakin joukkueella oli panosta ottelussa. Voitolla OLS varmistaisi sarjavoiton ja nousun Kakkoseen. Sopa puolestaan tarvitsi kipeästi pisteitä. OLS kyyditsikin Sodankylään yhtä miestä vajaan täyden kokoonpanon eli 17 pelaajaa, joista monella oli kokemusta ylemmistä sarjoista aina Veikkausliigaan asti. Sopan pelaajatilanne oli jälleen heikompi kuin edellisessä ottelussa ja monia avainpelaajia oli poissa. Keskikentältä puuttuivat kolme avauskokoonpanon miestä, Olli Muttonen, Kalle Onnela ja Pietari Holm. Tuomas Kemi oli puolikuntoinen ja aloitti ottelun penkiltä. Toppariosastolla oli vajausta Juho Hartikaisen kauden päätyttyä loukkaantumiseen ja Tomi Karppisen ollessa poissa.

Pelaaja-valmentaja Jake Suopangin taktiikka olikin pelaajamateriaalista johtuen tuttu muutaman vuoden takaa Chelsean peleistä (jolla kyllä mestaruus voitettiin) eli bussin parkkeeraaminen maalin eteen. Sopa käytännössä tuki keskustan tiiviillä pelaamisellaan ja eikä OLS:lla ollut ensimmäisellä puoliajalla kunnollisia keinoa puhkoa Sopan puolustusta, vaan joutui monesti laukomaan kaukaa kohti maalia. Maalivahti Hermanni Aikio joutui kyllä heittäytymään useastikin ensimmäisellä puoliajalla laukausten takia mutta muutamaa lukuun ottamatta kaikki menivät ohi.

Sopa puolusti yhdeksällä pelaajalla ja Jyrki Apukka oli yksinäisenä hyökkääjänä kärkkymässä irtopalloa. Maalivahti Aikion pitkät avaukset tuottivat alkuun vaikeuksia OLS:n puolustukselle mutta hyville maalipaikoille niistä ei kuitenkaan päästy. Sopan parhaat paikat ensimmäisellä puoliajalla olivatkin kulmapotku sekä noin 20 metristä saatu vapaapotku, minkä jäähyväisotteluaan pelaava Allan Brazil laukoi mutta OLS:n maalivahti torjui.

Jo aikaisemmista peleistä, ja kausilta, tuttu ongelma eli pallojen purkaminen tuotti taas ongelmia. Joko purkupallot eivät lentäneet tarpeeksi kauas tai palloja ei vain purettu ajoissa. Sopan bussi piti 45 minuuttia mutta juuri purkujen hankaluus johti tilanteeseen, josta vastustaja pääsi rokottamaan juuri ennen puoliaikaa. Sopan puolustuksella oli muutamakin paikka saada pallo laidalla purettua mutta lopulta OLS:n harrastamilla seinäsyötöillä pallo saatiin pelattua keskellä, josta, hieman onnekkaastikin, pallo saatiin runnottua Sopan puolustuslinjan läpi ja sijoitettua maaliin. Maali oli niin sanottu pukukoppimaali eli juuri ennen puoliaikaa syntynyt maali.

Toiselle puoliajalle Sopan oli pakko hieman avata peliään, sillä 0-1 tilanne ei millään riittäisi. Tosin samanlaista katastrofia kuin Ropoa vastaan ei haluttu, vaikka hyökkäykseen olikin panostettava enemmän. Myös OLS muutti taktiikkaansa todettuaan keskustan olevan tukossa ja siirtyi pelaamaan palloa laidoille. Varsinkin vasemmalla laidalla OLS:lla oli nopeutta ja taitoa ja jopa väkevällä Otto Saarisella oli vaikeuksia pitää laitahyökkääjää kurissa.

Juuri OLS:n vasemmalta laidalta annettu keskitys aiheuttikin seuraavan takaiskun Sopalle 56 minuutilla. Korkea keskitys putosi toppari Niko Petterssonin ja laitapuolustaja Timo Ryypön väliin ja pomppasi Ryypön yli takatolpalle, josta OLS:n laituri sai rauhassa täräyttää pallon etuyläkulmaan. Tilannette oli juuri edeltänyt Sopan vaihto, jossa Jani Uusitalo teki tilaa Kemille sekä Apukan siirtyminen vasemmaksi laitalinkiksi. Maalin ja taktiikkamuutosten selvää yhteyttä on vaikea sanoa mutta hetken aikaa Sopan peli oli sekaisin ja OLS iski vielä kahdesti kahdeksan minuutin sisään.

Kolmas maali syntyi jälleen OLS:n vasemman laidan keskityksestä, jota maalivahti Aikio ei aivan ylettynyt katkaisemaan. Takatolpalla Ryyppö oli voimaton kahta OLS:n hyökkääjää vastaan ja pallo laitetiin maaliviivalta varmuudeksi maaliin, vaikka keskitys näyttikin menevän suoraan maalin perukoille. Neljäs maali oli kaukolaukaus keskeltä, joka otti pienen osuman Sopan puolustajaan ja pääsi yllättämään Aikion.

Tilanne alkoi jo muistuttaa Ropo-peliä ja sen lopussa sattunutta romahdusta. Sopa ei kuitenkaan luovuttanut vaan onnistui kaventamaan neljän minuutin päästä kulmapotkusta. Tilastojen mukaan (esim. Soccernomics, 2009) sisäänpäin kiertävä kulmapotku on vaarallisempi kuin ulospäin. Moni kuitenkin suosii ulospäin kiertävää, sillä siitä syntyvät maalit ovat usein näyttävämpiä. Sopa kuitenkin luottaa tilastoihin ja Kemin antaman sisäkierteisen kulman jatkoi maaliin Brazil.

Sopa ei kuitenkaan kerennyt kauaa juhlia kavennusosumaa, kun jo kahden minuutin päästä 70 minuutin kohdalla OLS iski viidennen maalinsa, joka oli vasta puoliajalla kentälle tulleen Jerry Björkbergin kolmas. Enempää maaleja Sopa ei OLS:lle antanut mutta onnistui hieman kaunistamaan numeroita. Ensin 85 minuutin kohdalla Kemi pääsi kasvattamaan kauden maalimääränsä jo 10 laukomalla Heikki Onnelan vapauttavan syötön jälkeen pallon OLS:n maalivahdin jalkojen välistä sisään.

3-5 loppulukemat viimeisteli kentälle viimeiseksi 20 minuutiksi tullut rampa Suopanki, joka puolikuntoisenakin onnistui maalinteossa. Otto Saarisen korkea puolenvaihto leijui OLS-topparin yli ja vapautti Suopangin laidasta läpi. Juuri ja juuri laukaisusektorilla olleen Suopangin kova vasemman jalan laukaus yllätti OLS:n maalivahdin. Maali oli Suopangille jo kauden kahdeksas.

Voitollaan OLS varmisti nousun tulevaksi kaudeksi Kakkoseen. Tappion myötä Sopa tulee sijoittumaan putoamisviivan alapuolelle riippumatta viimeisen Haupa-ottelun tuloksesta. Tasapelillä Haupaa vastaan joukkueella on mahdollista nousta tasapisteisiin Tervareiden kanssa ja maalieron turvin heidän yläpuolelleen saaden mahdollisessa täydennysmenettelyssä etusijan Nelosen lohkon toiseksi sijoittuneisiin verrattuna. Tilanne olisi täysin toinen, mikäli joukkue olisi voittanut edes toisen Hercules/2-otteluistaan. Yhdellä voitolla Herculesista Sopa olisi juuri säilynyt ja Hercules tippunut. Valitettavasti näin ei kuitenkaan käynyt mutta tämä kertoo kuinka pienestä kaikki on kiinni ja miten jokainen kauden 20 ottelusta on yhtä tärkeä ja lopullinen merkitys voi selvitä vasta kalkkiviivoilla.

Tilastoista voidaan kuitenkin jo nyt poimia positiivisia asioita kaudesta. Kun vielä yksi ottelu on pelaamatta, Sopa on onnistunut tekemään kaikissa paitsi yhdessä ottelussa vähintään yhden maalin. Edes sarjavoittaja OLS ei ole pystynyt tähän jääden kahdesti maaleitta. Sopa on Kajaanin Hakan lisäksi ainoa joukkue, joka on onnistunut toistaiseksi tekemään voittaja OLS:lle enemmän kuin yhden maalin yhdessä ottelussa. Haka onnistui kauden avauksessaan yllättämään OLS:n kahdesti ja Sopa laittoi vielä yhden paremmaksi. Tilastoilla ei otteluita voiteta mutta ne antavat kuitenkin mielenkiintoista tietoa ja auttavat arvioimaan pelisuorituksia.