Edustus, Kolmonen

HauPa - SoPa

Haukipudas UK N

Sopa tippui Kolmosesta

Kauden viimeisen kotipelinsä 3-5 tappioon OLS:ia vastaan päättäneen Sopan jalkapallon edustusjoukkueen kohtalo ennen kauden viimeistä ottelua oli jo sinetöity. Tappion myötä joukkue ei pystyisi enää millään nousemaan putoamisviivan yläpuolelle, vaikka sarjan kolmannen sijan jo ennen päätöskierrosta varmistanut Haukiputaan pallo kaatuisikin kotikentällään. Sopalla oli silti panosta ottelussa, sillä yhdenkin pisteen saaminen nostaisi joukkueen yhdeksänneksi ja tarjoaisi mahdollisessa Kolmosen täydennysmenettelyssä kaudelle 2018 paremmat asetelmat.

Kauden viimeisissä otteluissa Sopalla oli ollut vaikeuksia saada kentälle parasta mahdollista kokoonpanoa ja ylipäätänsä edes vaihtopelaajia. Yhteistyössä Vilin Taksin kanssa tehdyssä kauden viimeisessä ottelussa lauantaina 23.9. tilanne huononi entisestään. Sopa sai raavittua kasaan vain 13 pelaajaa, joista pelaaja-valmentaja Jake Suopankikin oli puolikuntoinen mutta taisteli silti 90 minuuttia pystymättä käyttämään oikeaa jalkaansa. Kautensa jo paikkakunnalta muuton takia lopettanut Paavo Onnela sattui olemaan lomalla Oulussa ja hänet saatiin värvättyä mukaan. Kylkivammaansa paranteleva Juho Hartikainen ei vielä pystynyt pelaamaan mutta hoiti valmentajan ja huoltajan tehtäviä ottelussa. 24 pelaajasta peräti 10 oli poissa eri syiden takia, joten Sopan tavoite edes yhdestä pisteestä oli enemmän kuin hankala.

OLS:ia vastaan Sopa pelasi puolustusvoittoisesti jättäen vain yhden pelaajaan ylös kärkkymään vastahyökkäyksiä. Loput pelaajista olivat pallon alla pyrkien tukkimaan keskustan. Realiteetit huomioiden Sopa oli jälleen pakotettu samaan taktiikkaan Haupaa vastaan mutta tuulen nopean Sattasen raketin, Jyrki Apukan oltua poissa, ei yksinäistä kärkkyjää ollut ja kärjessä pelanneella Tuomas Kemillä oli myös puolustusvastuu toisin kuin Apukalla edellisessä ottelussa. Voisikin sanoa, että Sopa puolusti yhdeksällä ja puolella miehellä, joista peräti viisi oli sijoitettu puolustuslinjaan ryhmitelmän ollessa 5-4-1.

Haukiputaalla Sopa toivotettiin tervetulleeksi Maj Karman Sodankylä-kappaleen voimin. Mollivoittoisella kappaleella pyrittiin selvästi pääsemään ihon alle jo ennen ottelun alkamista. Ottelun ensimmäinen puoliaika oli kuin toisinto OLS-pelistä. Lähes koko puoliajan Haupa pyrki murtautumaan keskustasta läpi mutta sen ollessa täysin tukossa, joukkue joutui turvautumaan kaukolaukauksiin ja pallon siirtelyyn. Muutaman kerran, toisin kuin OLS, Haupa pyrki myös laidalta tulemaan mutta keskitysten sijasta palloa pyrittiin pelaamaan takaisin keskustaan tuloksetta. Ensimmäinen puoliaika ei tarjonnut kotijoukkueelle montaa maalintekopaikkaa. Olosuhteiden pakosta puolustajasta jälleen maalitolppien väliin siirtynyt Timo Ryyppö sai kuitenkin muutaman kerran venyä äärimmilleen torjuakseen haukiputaalaisten yritykset.

Sopan puolustusbussi piti lähes puoliajan loppuun saakka ja Haupan pelaajissa oli selvästi nähtävissä lievää turhautumista. Kaksi minuuttia ennen puoliaikaa Haupan onnistui kuitenkin, osittain tuurilla, rikkoa kuparisen. Avustavan erotuomarin havaitseman rikkeen perusteella, johon sisältyi vastustajan äänekäs huuto ja komea hyppy, Haupalle tuomittiin vapaapotku oikealta laidalta. Vapaapotku annettiin matalahkona maalille, josta se parin kimmokkeen kautta lensi takatolpalle. Irtopalloa tavoittelivat niin Haupan kuin Sopan pelaajat mutta voiton vei Haupan väkevä kärkimies Toni Tuominen, joka puski pallon maaliin jättäen kolme Sopan pelaajaa makaamaan tilanteen jälkeen yhteen kasaan.

Puoliajalle mentiin lukemissa 1-0 ja samalla Sopa käytti ensimmäisen kahdesta vaihdostaan. Keskikentällä pelannut Tero Majava sai tehdä tilaa Sammeli Taipaleelle. Ryhmitykseen ei kuitenkaan koskettu, sillä tasoitusmaalin hakeminen riskillä heti toisen puoliajan alusta alkaen olisi sulaa hulluutta. Haupalla oli kuusi vaihtomiestä, joten vastustajaa ei ainakaan juostaisi nurin. Tarkoituksena oli jatkaa bussin pelaamista ja puolustaa koko joukkueella ja pitää tilanne mahdollisimman pitkään 1-0 lukemissa ja iskeä ottelun lopussa.

Kuten arvata saattaa, suunnitelmat eivät menneet ihan putkeen. Heti toisen puoliajan alussa 47 minuutilla Haupa iski toisen osumansa. Jos Sopan tehtävä oli puoliajan alussa todella vaikea, nyt se oli miltei mahdoton. Lohduttomasta tilanteesta huolimatta Sopa ei antanut periksi mutta vastustaja oli in yksinkertaisesti Sopaa paljon parempi ja vei ottelua miten halusi.Ensimmäisellä puoliajalla nähty kurinalainen joukkuepuolustus alkoi rakoilla väsymyksestä ja Haupa pääsi murtautumaan tuoreilla jaloilla Sopan linjojen taakse tehden 59, 67 ja 70 minuuteilla maalit.

Toivottamassa 5-0 tilanteessa Sopa ei silti heittänyt pyyhettä kehään, vaan vaihtoi 4-3-3 ryhmitelmään tavoitteenaan tehdä edes yhden maalin. Kemi sai rinnalleen topparin paikalta Niko Petterssonin ja laitalinkin paikalta Pietari Holmin. Haupa olikin hetken aikaa ihmeissään Sopan uudesta ryhmitelmästä ja aktiivisesta karvauspelistä. Valitettavasti maali jäi tekemättä, vaikka sitä haettiin aivan ottelun lopussa koko joukkueen voimin maalivahti mukaan lukien kulmapotkutilanteesta.

Hyökkäysvoittoisesta maalintavoittelusta koitui kuitenkin harmia ja viimeisen 10 minuutin aikana Haupa iski kolme maalia. Pelikellon näyttäessä 90 minuuttia, tulostaululla olivat lukemat 8-0 ja Sopa sai aloittaa kotimatkan lähes tyhjin käsin. Vain maalivahti Ryypöllä oli kotiin viemisinä pieni joukkueen paras pelaaja –laatta. Kauden päätöksestä ja ottelun vaikeudesta kertoo kaiken se, että 8-0 tuloksella maalivahti palkitaan parhaana pelaajana.

Pitkä ja rankka 20 ottelun kausi on nyt takana ja Sopan kohtalona oli tippua sarjaporrasta alemmas yhdessä Tervareiden ja Kajaanin Hakan kanssa. Säilyminen Kolmosessa oli pienestä kiinni, sillä voitto kummasta tahansa Hercules-pelistä olisi nostanut Sopan putoamisviivan paremmalle puolelle ja lähettänyt Herculesin Neloseen seuraavalle kaudelle.

Seuraavaksi vuorossa on menneen kauden analysointi ja talviharjoittelukauden aloittaminen sekä jalkapallon että muiden lajia tukevien liikuntamuotojen parissa. Edustuksen pelaajista Kemi ja Joonas Salminen nähtäneen myös jääkiekon edustusjoukkueessa ja Heikki Onnela tarttunee mailan varteen vastaperustetussa salibandyn edustusjoukkueessa. Sopan spin-off, LittiVolley, puolestaan nähtäneen marraskuussa pelattavassa Happy Volley –lentopalloturnauksessa.

Sodankylän pallon jalkapallon edustusjoukkue haluaa kiittää kaikkia tukijoitaan, jotka mahdollistivat kauden 2017 Kolmosessa. Kiitos myös yleisölle ja kaikille kausikortin lunastaneille sekä Sopan junioreille, jotka pitivät kioskia ja toimivat pallopoikina kaikissa 10 kotiottelussa. Suuri kiitos myös jokaisen pelaajan perheelle jaksamisesta ja tukemisesta koko pitkän kauden ja sitä edeltäneestä intensiivisestä harjoittelujaksosta.